Vijf dingen die je kunt doen met oud brood

Is je brood oud en taai geworden? Gooi het niet weg, je kunt er nog van alles van maken.

Hier zijn 5 tips:

1. Onder de kraan ermee

Een welbekend trucje voor taai geworden broodjes is om deze kort onder de kraan te houden en dan nog eventjes in de warme oven of airfryer te leggen. Het water zorgt er dan voor dat de korst weer lekker knapperig wordt. Dit werkt helaas niet met gesneden boterhammen. Maar wel voor hele broden, stokbroden en harde broodjes.

2. Van tosti tot quiche

Heb je gesneden brood over? Dan werkt bovenstaand trucje dus niet, maar kun je het nog wel gebruiken om lekkere gerechten van te maken., zo kun je eindeloos variëren! Ook lekker: maak er samen met verse tomaten een echte Italiaanse broodsalade van.

3. In de soep of salade

Oud brood leent zich perfect voor het maken van croutons. Snijd je brood in stukken en bestrooi met kruiden naar keuze. Bak de stukken brood dan in de oven of koekenpan totdat ze lekker knapperig zijn geworden en je hebt al zelfgemaakte croutons. Niet alleen je soep of salade zal er lekkerder door worden, het huis ruikt ook direct lekker!

4. Perfecte borrelhapjes

Oud geworden plakjes stokbrood kun je makkelijk omtoveren tot een bruschetta. Belangrijk is om de stukjes stokbrood dan even te roosteren om ze weer knapperig te krijgen. Met bruschetta’s kun je ook weer variëren, maar de originele bruschetta wordt gemaakt met tomaat. 

5. Maak je eigen paneermeel

Een laatste redmiddel voor oud brood; maak er paneermeel van maken. Echt een win win, want zo hoef je ook geen pakjes paneermeel meer te kopen. Je kunt het dan gebruiken door een gehaktbal of om vis, vlees of groenten te paneren. In dit artikel leggen we je uit hoe je van oud brood je eigen paneermeel kunt maken.