Column 25 maart 2024

EetGezond met Jeltje 25 maart 2024

Hoe je je zoutinname vermindert zonder smaak te verliezen. Zout is een alledaags ingrediënt dat vaak ongemerkt ons dieet binnensluipt. Hoewel weinigen zouden beweren dat zout niet bijdraagt aan de smaak van ons voedsel, kunnen de gezondheidsrisico’s van overmatige consumptie niet genegeerd worden. Het is geen geheim dat een hoge zoutinname verband houdt met problemen zoals hoge bloeddruk en zelfs een verhoogd risico op maagkanker. Wat kunnen we dan doen om onze zoutinname te verminderen zonder afbreuk te doen aan de smaak van onze maaltijden? Je hebt niet meer dan 6 gram zout per dag nodig.

Desondanks eet ongeveer 80% van de Nederlanders meer zout dan deze aanbevolen hoeveelheid. Mannen lijken over het algemeen meer zout te consumeren dan vrouwen. Wat verrassend is, is dat het grootste deel van het zout dat we consumeren niet afkomstig is van ons zoutvaatje, maar van bewerkte voedingsmiddelen. Deze producten bevatten vaak ‘verborgen’ zout, wat betekent dat het zoutgehalte niet altijd duidelijk proefbaar is.

Hoe verminder je je zoutinname?

Gelukkig zijn er tal van strategieën die je kunt gebruiken om je zoutinname te verminderen zonder dat je maaltijden flauw worden. Hier zijn enkele praktische tips:

 1. Zet geen zoutvaatje op tafel.
 2. Gebruik kruiden, specerijen, knoflook en citroen als smaakmakers.
 3. Kook je maaltijden zelf.
 4. Lees de etiketten. Controleer de voedingsinformatie op verpakte voedingsmiddelen.
 5. Kies vers boven bewerkt vlees. Bewerkt vlees zoals ham, spek en worstjes bevatten vaak grote hoeveelheden zout.
 6. Beperk het eten van zoute snacks. Vervang deze door ongezouten noten of gedroogd fruit.

ZALM MET CITROEN EN MOSTERD (4 PERSONEN)
Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds en Puur Gezond

Ingrediënten:

 • 2 eetlepels mosterd
 • olijfolie
 • 1 eetlepel vers citroensap
 • 4 zalmfilets
 • 1 eetlepel verse gehakte dille
 • citroenschijfjes (als garnering)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng de mosterd, een eetlepel olijfolie, het citroensap en peper in een kleine kom. Leg de zalmfilets op bakpapier op een bakplaat en smeer ze in met een beetje olijfolie. Verspreid het mosterdmengsel gelijkmatig over de bovenzijdes van de filets. Bak 8-10 minuten of tot de vis makkelijk uit elkaar te halen is met een vork. Strooi de dille erover en serveer met een schijfje citroen.

Heb je vragen/wil je begeleiding (individueel of in een groepje), of een workshop volgen, dan kun je mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl of app naar 06-12355243. Je kunt mij ook vinden op Facebook: Jeltje Pool en Praktijkgewichtig (like deze pagina dan blijf je op de hoogte).

Een gezonde groet Jeltje Pool