Column 17 september 2024

EetGezond met Jeltje 17 september 2024

Vezels

Waar zijn vezels goed voor? Ze zijn goed voor een goede spijsvertering, een verzadigend gevoel na het eten en verminderen het risico op hart-en vaatziekten, diabetes 2 en darmkanker. Vezels uit groenten verdwijnen niet door verhitting. Het maakt niet uit of je vezels rauw of gekookt eet. Vezels blijven vezels. Je hoeft dus niet alleen aan de rauwkost als je vezelrijker wilt eten. Als je gepureerde groente zeeft dan daalt wel het vezelgehalte. Laat dus lekker alle velletjes erin zitten. Vezelrijk eten is gezond, zo’n 30 tot 40 gram per dag heb je nodig en gemiddeld eten we in Nederland veel te weinig vezels. Je kunt het vezelgehalte van je voeding verhogen door het volgende te eten:

  • Elke dag veel groente en fruit (minimaal 300 gram groente + 2-3 stuks fruit)
  • Volkoren* heeft altijd de voorkeur (volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst)
  • Elke week peulvruchten
  • Elke dag een handje (plm. 15 gram) ongezouten noten/zaden
  • Varieer volop in wat er op je bord ligt
  • Kies vooral onbewerkte voeding
  • Drink daarbij 1,5 – 2 liter per dag, vooral water

Heb je moeite om meer groenten en fruit te eten. Doe het dan in kleine stapjes. Bijvoorbeeld door op de boterham met kaas, plakjes komkommer te leggen. Of een tomaat op je boterham en blaadjes sla. Installeer de Eetmeter app van het Voedingscentrum op je mobiel, om te zien wat je binnenkrijgt. Heb je belangstelling voor de “vezelgids” van de Maag Lever Darm Stichting voor een gezonde spijsvertering met lekker meer vezels” stuur dan een verzoek naar info@praktijkgewichtig.nl en je krijgt de info en recepten gemaild.

*Heb je moeite met volkoren rijst of pasta, meng in het begin de volkoren en witte rijst of pasta door elkaar en daarna voeg je steeds meer volkoren toe, totdat je aan de smaak gewend bent.

KAPUCIJNERS OF BRUINE BONEN MET AUGURK EN UITJES. (2 personen)

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 beetje olijfolie
  • 125 gr. magere spekreepjes
  • 400 gr. kapucijners of bruine bonen uit blik of pot
  • zilvervliesrijst
  • mosterd
  • zoetzure augurken
  • zilveruitjes
  • stroop.

Bereiden:

Snijd de ui in dunne ringen. Verhit de olie in een braadpan en bak de spekreepjes en ui 4 min. op middelhoog vuur. Verwarm de kapucijners of bruine bonen en laat vervolgens uitlekken. Serveer apart met mosterd, stroop, augurk en uitjes. Voor de liefhebber met zilvervliesrijst. Je kunt de spekreepjes vervangen door kleine rundergehaktballetjes.

Heb je vragen/wil je begeleiding (individueel of in een groepje), of een workshop volgen, dan kun je mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl of app naar 06-12355243. Je kunt mij ook vinden op Facebook: Jeltje Pool en Praktijk Gewichtig (like deze pagina dan blijf je op de hoogte).

Een gezonde groet Jeltje Pool