EetGezond met Jeltje oktober 2025
Je gaat je bed uit om iets te eten. Als dat vaker gebeurt, kan dat je slaap en spijsvertering flink verstoren. Wat zijn de oorzaken van nachthonger! Hoe komt het dat je hongerig wakker wordt? Dat heeft vooral te maken met hoe je eetpatroon er overdag uitziet. Eet je onregelmatig, bijvoorbeeld te vet of te laat, dan kan dat zorgen voor een dip in de nacht. Ook als je te veel voedingsmiddelen met snelle suikers eet, leidt dat tot een bloedsuikerpiek of daling. Daarnaast verstoort slecht slapen of stress hongerhormonen, zoals leptine en ghreline, waardoor je eerder een hongerig gevoel krijgt. En soms is het ook meer een gewoonte dan dat je echt honger hebt. Wat is gezond om ’s nachts te eten als je wakker wordt? Neem magere zuivel.
Voor een langer verzadigd gevoel kun je het beste iets met eiwitten eten, zoals magere kwark of Griekse yoghurt. Zuivel heeft een voordeel: daar zit het aminozuur tryptofaan in, wat nodig is voor de aanmaak van melatonine. Melatonine is een hormoon dat de slaap bevordert. Zo kun je ook voor je naar bed gaat een banaan, ongezouten noten, zoals walnoten en amandelen eten, en een warme drank zonder cafeïne drinken. Je kunt beter niet de volgende voedingsmiddelen eten bij je nachtelijke honger: snacks met veel suiker, zoals een boterham, koek, snoep of chocolade. Vet eten dat zwaar op de maag ligt, zoals Pizza of fastfood, dat verstoort je slaap. Dranken of producten met cafeïne of alcohol. Deze stoffen werken stimulerend en kunnen je slaapcyclus verstoren.
Ingrediënten:
Bereiden:
Schil de aardappelen, een kook gaar. Verwarm ondertussen de zuurkool. Snipper de rode ui. Snijd de halve appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van 1 cm. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en bak de spekreepjes. Voeg de ui toe en fruit mee. Roer regelmatig. Voeg de appel, kaneel en basterdsuiker toe en bak goudbruin. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en rooster de walnoten. Laat ze afkoelen op een bord en hak grof. Giet de aardappelen af, vang een kopje kookvocht op, voeg de boter toe en stamp tot een fijne puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe voor extra smeuïgheid. Meng de zuurkool en het appelmengsel erdoor en bestrooi met de walnoten.
Heb je vragen/wil je begeleiding (individueel of in een groepje), of een workshop volgen, dan kun je mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl of app naar 06-12355243. Je kunt mij ook vinden op Facebook: Jeltje Pool en Praktijk Gewichtig (like deze pagina dan blijf je op de hoogte).
Een gezonde groet Jeltje Pool