EetGezond met Jeltje 23 juli 2024
Van Fastfood naar Gezonde voeding.
De term fastfood is denk ik algemeen bekend, dan denk je snel aan de Mac, de FEBO of de cafetaria in het dorp. Wat is fastfood? De naam zegt het al, voedsel dat snel en makkelijk verkrijgbaar is. Bij de Mac hoef je niet eens je auto uit. Bij Fastfood denk je aan kroket, friet, frikandellen, hamburgers en milkshakes/frisdrank in die ontzettende grote bekers van een halve liter. Dit is natuurlijk heel erg bewerkt voedsel en niet gezond.
In bewerkt voedsel zit veel suiker en vet, zo ook in pizza, witte pasta’s of witte rijst en witbrood. Maar ook in koekjes, gebak en snoep. Omdat fastfood veel calorieën bevat, kun je sneller overgewicht krijgen en een te hoog cholesterol en diabetes 2. Overgewicht vergroot je kans op het krijgen van kanker. Kies liever voor verse en caloriearme producten. Ga je binnenkort met vakantie en wil je een keer niet koken, dan is de verleiding groot. Welke keuze maak je. Er zit verschil in fastfood en is niet al het fastfood even ongezond. Denk bijvoorbeeld aan een kant-en-klare maaltijdsalade. Ook dit is snel en makkelijk voedsel.
Maar een kant-en-klaar maaltijdsalade is een stuk gezonder dan friet en een hamburger. Een kant-en-klare maaltijdsalade heeft vaak als toevoeging veel kaas en een vette dressing wat zorgt voor veel calorieën. Een maaltijdsalade zelf maken is een betere optie, neem diverse soorten groenten, pasta naar keuze, voor de verzadiging toevoegen kipreepjes of vis en een eitje met een beetje yoghurtdressing. Ga dus niet te vaak de verleiding van fastfood aan.
PASTASALADE MET KIP EN GEKOOKT EITJE (voor 4 personen)
Ingrediënten:
Bereiden: Kook de pasta. Snijd ondertussen de groenten en kook deze de laatste 5-10 min mee met de pasta. Giet af, spoel onder koud water en laat goed uitlekken. Kook de eieren 8 min. hard. Laat schrikken onder koud water. Pel ze en snij in parten. Halveer ondertussen de paprika in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd in blokjes of reepjes en bak kort mee met de kipreepjes. Halveer de tomaten. Meng de yoghurtdressing met de Vadouvan en mosterd en schep met de kipreepjes, tomaten en paprika door de pasta en broccoli. Breng op smaak met peper en eventueel zout en garneer met de partjes ei.
Heb je vragen/wil je begeleiding (individueel of in een groepje), of een workshop volgen, dan kun je mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl of app naar 06-12355243. Je kunt mij ook vinden op Facebook: Jeltje Pool en Praktijk Gewichtig (like deze pagina dan blijf je op de hoogte).
Een gezonde groet Jeltje Pool