Column 23 april 2024

EetGezond met Jeltje 23 april 2024

Wat betekent het logo van Nutri-Score?

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo van de overheid. Goede uitleg over hoe je Nutri-Score gebruikt bij het boodschappen doen, is belangrijk. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is gestart met de publiekscampagne “Kijk, vergelijk & kies”. Deze campagne helpt mensen om tijdens het boodschappen doen te kiezen voor producten met een betere samenstelling op basis van de Nutri-Score.  Een groene A of B wil dus niet meteen zeggen dat het product gezond is, maar dat het in vergelijking met dezelfde soort producten een betere samenstelling heeft. Ook op huismerken. Fabrikanten kunnen er sinds 1 januari 2024 voor kiezen om Nutri-Score te gebruiken. In dat geval moeten zij op alle producten van hun merk een Nutri-Score zetten.

Bijna alle supermarkten zijn inmiddels gestart met het gebruik van Nutri-Score op hun huismerken. Denk aan Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus/Coop, Boon Food Group, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Nettorama/Boni, Poiesz, Spar en Vomar. Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: ‘De Nutri-Score is geen wondermiddel. Maar het is wel een ontzettend handig hulpmiddel om tijdens het boodschappen doen snel te kunnen checken welk product een betere samenstelling heeft.
Bron: Rijksoverheid en Voedingscentrum.


 

ROERBAK MET RESTJES GROENTEN EN KIP (2 personen)

Ingrediënten:

  • 500 gram groenten, varieer met de kleuren sperzieboontjes (groen), wortel (oranje), bloemkool(wit), paprika (½ rood & ½ geel), prei (groen/wit)
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram kipfilet
  • 2 eetlepels olie
  • 2 kopjes ongekookte zilvervliesrijst
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels sojasaus met minder zout of ketjap manis.

Bereiding: Kook de rijst en bak de kipstukjes. Snij de groenten in stukjes, plakjes en ringen, pel de knoflook en snijd fijn.  Verwarm de olie in een wok. Voeg de groenten en knoflook toe en bak in 10 min gaar. Voeg de gebakken kip, gekookte rijst en paprikapoeder toe. Breng op smaak met de sojasaus en verwarm het geheel een paar minuten.

Heb je vragen/wil je begeleiding (individueel of in een groepje), of een workshop volgen, dan kun je mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl of app naar 06-12355243. Je kunt mij ook vinden op Facebook: Jeltje Pool en Praktijkgewichtig (like deze pagina dan blijf je op de hoogte).

Een gezonde groet Jeltje Pool