Praktijk Gewichtig | +31 (0)6 123 55 243 | info@praktijkgewichtig.nl

September 2020

Het is September, de R zit weer in de maand. Gelukkig is het nog regelmatig mooi najaarsweer, hoewel de zonkracht wel afneemt. Wanneer de zon met een zonkracht van 3 of hoger op je huid schijnt maak je zelf natuurlijke vitamine D aan. Ga daarvoor, als de zon schijnt,15 tot 30 minuten per dag naar buiten.

Vitamine D is belangrijk, vooral voor de opbouw en het behoud van botten en het gebit en voor het immuunsysteem. Vitamine D bevordert tevens de calcium opname. Wie hebben extra’s nodig: Dat zijn mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen of die buiten hun gezicht en handen bedekken en zwangere vrouwen. Volwassenen vanaf 70 jaar hebben 20 mcg per dag nodig. Uit voeding kun je een klein beetje Vitamine D halen door het eten van vette vis, zoals zalm, haring en makreel.

Ook eieren bevatten vitamine D en aan halvarine /margarine en bak-en braadproducten wordt vitamine D toegevoegd. Is de zonkracht lager dan 3, dan is het overwegen waard om een Vitamine D3-supplement te nemen.

Dan nu even aandacht voor de campagne Vitaal Vooruit 1-2-3. Mijn maandelijkse column heet “EetGezond met Jeltje”, maar we willen toch ook gezond zijn en blijven. Volg de facebookpagina en website van Praktijk Gewichtig. Het doel is om uiteindelijk een blijvende verandering van eetgewoonten te behalen die je gezondheid op de lange termijn verbetert. De campagne legt de nadruk op 3 praktische eet-uitdagingen voor elke dag, 1 handje noten, 2 stuks fruit, 3 ons groente. Doe je mee van 21 september t/m 15 november?

POMPOENSOEP (4 personen)

IngrediŽnten

  • 1 groentebouillontabletten
  • 800 ml water
  • 800 g koelverse pompoenstukjes
  • soepballetjes
  • 15 g peterselie
  • 75 g crème fraîche
  • 1 ui

Bereiden

Bak kort de pompoenblokjes met een uitje in olie in de soeppan. Daarna het water toevoegen met 1 groentebouillonblokje, Laat 10 min. op laag vuur zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg de soepballetjes toe. Kook in 5 min. gaar. Snijd de peterselie fijn. Schep de soep in kommen. Verdeel de crème fraîche en de peterselie erover.

Ik ben te bereiken viainfo@praktijkgewichtig.nl en via mob. 06 – 123 55 243. Op facebook: Jeltje Pool of Praktijk Gewichtig (like deze pagina, dan blijf je op de hoogte).

Een gezonde groet Jeltje Pool

Ik maak gebruik van cookies zodat ik u een optimale website kan leveren. Meer informatie