Praktijk Gewichtig | +31 (0)6 123 55 243 | info@praktijkgewichtig.nl

Oktober 2020

Immuunsysteem.

In de Herfst en komende winter moeten we zorgen voor een sterk immuunsysteem om virussen e.d. buiten de deur te houden. In de vorige Column ging het over vitamine D, terug te lezen op de website. Er zijn voedingsmiddelen die je kunnen helpen om gezond te blijven, maar eentje springt er wel uit.. Je kent hem wel, de TOMAAT is er één van. Tomaten vond ik in mijn kindertijd niet lekker. Gevalletje wat de boer niet kent …. Het is ook hoe je opgegroeid bent met voeding. In de 70e jaren begon dat wat te veranderen, aten we ze rauw op een boterham met suiker.

Een tomaat bevat de stof Lycopeen, wat een krachtige ontstekingsremmer is. Lycopeen wordt pas bioactief na verhitting. Verhitting zorgt vaak voor vermindering van voedingsstoffen bij veel voedingsmiddelen, maar bij tomaten werkt het juist andersom. Door hoge temperaturen wordt de celstructuur van de tomaat vernietigd, waardoor lycopeen makkelijker vrijkomt en ervoor zorgt dat het makkelijker opneembaar wordt voor ons lichaam en met name als je olie gebruikt bij de bereiding. Ook tomatensaus, pastasaus op basis van tomaten, ketchup en tomatensap bevatten een hoeveelheid lycopeen. Gebruik ze ter bereiding van je gerechten. Hou er wel rekening mee dat veel van deze producten, vooral ketchup, vaak grote ladingen suiker bevatten, wat natuurlijk nou net weer niet zo gezond voor je is. Deze bevorderen juist ontstekingen in je lichaam. Maak pastasauzen dus zelf van verse tomaten.

GEBAKKEN EI MET TOMAAT (2 personen)

IngrediŽnten

  • ui
  • 250 gram tomaten
  • halve theelepel gedroogde tijm
  • 6 eieren
  • scheut olijfolie
  • zout
  • peper

Bereiden

Snij allereerst de ui fijn. Verhit de olijfolie en bak hierin met een snufje zout de ui 3 minuten lang. Snij de tomaten in plakken . Bak vervolgens de tomaten en tijm 5 minuten mee met de ui. Let op: er komt best veel vocht los maar dat hoort zo.

Doe de eieren erbij. Als de randjes gaan stollen, roer alles dan door. Dit herhaal je ongeveer 3 minuten lang. Maak je gebakken tomaat met ei af met een beetje gemalen peper. Lekker op een sneetje stokbrood.

Ik ben te bereiken via info@praktijkgewichtig.nl en via mob. 06 – 123 55 243. Op facebook: Jeltje Pool of Praktijk Gewichtig (like deze pagina, dan blijf je op de hoogte).

Een gezonde groet Jeltje Pool

Ik maak gebruik van cookies zodat ik u een optimale website kan leveren. Meer informatie