Praktijk Gewichtig | +31 (0)6 123 55 243 | info@praktijkgewichtig.nl

November 2022

Eet gezond met Jeltje november 2022

Herfst

Voorbij is die mooie zomer en gaat naadloos over in de herfstperiode. Deze periode brengt mooie dagen, maar kan ook regenachtig en kouder zijn. Als de zon schijnt in de maanden september t/m april heeft deze te weinig zonkracht van 3 om vitamine D via de huid aan te maken, dat betekent dus dat je vitamine D3 uit een potje moet slikken. In voeding zit namelijk te weinig vitamine D. Een klein deel kun je halen uit vette vis, zoals zalm, haring en makreel. In eieren zit een klein beetje vitamine D en aan halvarine, margarine en bak-en braadproducten wordt vitamine A en D toegevoegd.

Waarom is dit zo belangrijk? Je hebt dit nodig voor de opbouw, het behoud van botten, het gebit en immuunsysteem, maar ook voor de spieren. En het bevordert de opname van calcium. De dosering is 10 mcg per dag, voor ouderen vanaf 70 jaar is dat 20 mcg. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, dat betekent dat je deze het best inneemt tijdens het eten van een maaltijd waarin vet zit. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt met een schaaltje yoghurt. Maar zorg dat je dagelijks wel buiten komt, beweeg: dat komt je gezondheid ten goede.

Shoarmabroodje met makreel (4 personen)

Bron: Allerhande

IngrediŽnten:

  • 4 shoarmabroodjes, 3 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 blikje gerookte makreelfilet
  • 1 rode ui
  • 6 eetlepels atjar tjampoer.

Bereiden:

Bak de shoarmebroodjes af. Roer in een kommetje een sausje van de mayonaise en kerriepoeder. Breng op smaak met peper. Laat de broodjes iets afkoelen, snij ze open en besmeer ze aan de binnenkant royaal met de kerriesaus. Verdeel de makreel over de broodjes en leg er de ui-ringen en wat atjar tjampoer op. Is ook lekker met een salade erbij. Je kunt de makreel ook vervangen door zalm of tonijn.

Je kunt mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl of kijk op facebook: Jeltje Pool en Praktijkgewichtig (like deze pagina op facebook dan blijf je op de hoogte). Voor het cursus-workshop-aanbod kijk op facebook of hier de website.

Een gezonde groet,
Jeltje Pool

Ik maak gebruik van cookies zodat ik u een optimale website kan leveren. Meer informatie