Praktijk Gewichtig | +31 (0)6 123 55 243 | info@praktijkgewichtig.nl

Mei 2022

EetGezond met Jeltje Mei 2022

Leververvetting!

Karine Hoenderdos diëtiste van PuurGezond schrijft: Artsen luiden de noodklok want onze levers wordt vetter en vetter. Hoe je een vette lever krijgt komt door wat we eten, door te weinig bewegen, veel alcohol drinken en vaker overgewicht hebben… Kortom “door onze leefstijl”.

Wat voor werking heeft de lever voor je lichaam? De lever heeft een centrale rol in de stofwisseling en helpt om schadelijke stoffen af te breken. Nuttige voedingsstoffen mogen door naar de rest van het lichaam, gifstoffen worden eruit gehaald en afgebroken. Voor een goede gezondheid is de lever van levensbelang. Bij gifstoffen kun je denken aan alcohol en medicijnen. De lever slaat ook voorraadjes van vitamines op en er worden eiwitten en vetten aangemaakt. Wat merk je van een leververvetting?

De lever kan zich goed herstellen en groeit zelfs weer aan als er een deel van de lever weggehaald wordt. Omdat het zo’n sterk orgaan is merk je meestal pas in een laat stadium dat de lever niet meer goed functioneert. Je voelt in eerste instantie dus niets of niet zoveel. Maar de meeste mensen hebben geen idee dat hun lever aan het vervetten is. Het wordt vaak per toeval ontdekt. Wat kun je eraan doen? Zorgen voor een gezond gewicht, door gezond te eten, voldoende te bewegen, schrap de snelle koolhydraten, verminder de alcohol.

Kip roerbak met sperzieboontje en rijst (4 pers)Ingrediënten:

  • 300 gr. zilvervliesrijst
  • 50 gr. sperzieboontjes
  • 300 gr. kipfiletreepjes
  • 3 el olie
  • 1 ½ el kerriepoeder
  • 450 gr. bami-groentepakket
  • 40 gr verse selderij

Bereiden:

Kook de rijst, kook de sperzieboontjes beetgaar. Verhit ondertussen de olie in de wok of hapjespan en roerbak de kip met de kerrie en peper naar smaak. Halveer de rode peper uit de bami-groente in de lengte, verwijder de steelaanzet en zaadlijsten en snijd in dunne ringetjes. Voet met de rest van de groente toe aan de kip en roerbak al omscheppend 4 min. op hoog vuur. Snijd ondertussen de selderij fijn. Voeg de rijst, sperziebonen en selderij toe aan de pan en roerbak 2 min. mee. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over diepe borden en serveer.

Je kunt mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl of kijk op facebook: Jeltje Pool en Praktijkgewichtig (like deze pagina op facebook dan blijf je op de hoogte). Voor het cursus-workshop-aanbod kijk op facebook of hier de website.

Een gezonde groet Jeltje Pool

Ik maak gebruik van cookies zodat ik u een optimale website kan leveren. Meer informatie