Praktijk Gewichtig | +31 (0)6 123 55 243 | info@praktijkgewichtig.nl

Mei 2021

EetGezond met Jeltje mei 2021

Wilskracht. Je hoort vaak, dat het mensen met overgewicht ontbreekt aan wilskracht. Maar is dat wel zo. Als je wilt afvallen moet je er wel achter staan, dat is een eerste vereiste. Maar ook kunnen er andere oorzaken zijn waardoor iemand aankomt, dan alleen maar door een verkeerd voedingspatroon of snaaigedrag. Oorzaken kunnen zijn: hormonen uit balans, slaaptekort, gestrest zijn, gezondheidsklachten hebben, medicijngebruik, nachtdiensten draaien.

Maar wat is ‘Wilskracht’. Je hebt een beperkte hoeveelheid aan wilskracht. Hoe groot of hoe klein je voorraad precies is kan verschillen van persoon tot persoon en wordt onder meer beïnvloed door wat je eet (gezond of junkfood). Wanneer je een verleiding weerstaat, een emotie onderdrukt doe je een beroep op je wilskracht. Of je nu probeert dat koekje te laten liggen of dat je je huis schoon wilt maken. Zo ‘snoep’ je steeds een beetje van je wilskracht af en heb je daarna minder tot je beschikking, ook als de taak erna niets te maken heeft met datgene waarvoor je je wilskracht eerder hebt ingezet. Dit verklaart ook waarom je op het ene moment heel makkelijk iets kunt volhouden en een volgend moment geen weerstand kunt bieden aan je impulsen en waarom je na een gestreste dag je overgeeft aan een snaaibui. Wilskracht kun je wel oefenen, net zoals je spieren trainen, ga de uitdaging aan en oefen door kleine stapjes te zetten, iedere dag weer, dan krijgt het uitstelgedrag ook steeds minder kans. Heb je hulp nodig, ik kan je daarbij helpen.

Asperges met beenham en krieltjes (4 personen)

IngrediŽnten:

  • 1 kg verse witte asperges
  • 1 sjalot
  • 500 g krieltjes
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • 15 g verse peterselie
  • 150 g gebraden beenham

Bereiden:

Schil de asperges. Verwijder de houtachtige onderkant. Kook de asperges in 12 min. beetgaar. Snipper de sjalot. Giet de asperges af. Bak ondertussen de krieltjes in een beetje boter of olie. Maak een sausje van boter en bloem en het kookvocht. Haal de blaadjes van de takjes peterselie en snijd fijn. Voeg toe aan de saus en breng op smaak met peper. Verdeel de asperges en sjalot over de borden. Leg er de ham erbij. Schenk de peterseliesaus erover. Serveer met de krieltjes.

Je kunt mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl of kijk op www.praktijkgewichtig.nl Op facebook: Jeltje Pool en Praktijkgewichtig (like deze pagina op facebook dan blijf je op de hoogte)

Een gezonde groet Jeltje Pool

Ik maak gebruik van cookies zodat ik u een optimale website kan leveren. Meer informatie