Praktijk Gewichtig | +31 (0)6 123 55 243 | info@praktijkgewichtig.nl

Juni 2022

EetGezond met Jeltje, Juni 2022

Peulvruchten “je houdt ervan of niet”. Wat zijn peulvruchten? Je hebt bruine, witte, zwarte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Door wekelijks een keertje peulvruchten te eten verlaag je je LDL-cholesterol op een natuurlijke en verantwoordelijke manier en houd je je bloedvaten gezond.

Peulvruchten bevatten ook veel eiwitten, vezels, en ijzer en zijn ook prima te gebruiken als vleesvervanger. Misschien ben je het gewend om bij peulvruchten vlees of spekjes te eten maar dat is dubbelop en van te veel kan je problemen krijgen en of zelfs aankomen in gewicht. Ook sperziebonen, snijbonen, kousenband, doperwten en peultjes behoren tot de peulvruchten, maar ze worden gerekend tot de groenten. Datzelfde geldt voor pinda’s dat zijn eigenlijk noten.

Hoe zijn peulvruchten verkrijgbaar? Veel peulvruchten als bonen zijn in potten verkrijgbaar maar ook ingeblikt en zijn al voorgekookt. Let bij peulvruchten in glas, blik of stazak op het zoutgehalte en of er suiker aan toegevoegd is. Een gezonde keuze is als er minder dan 0.5 gram zout in elke 100 gram zit en er geen suiker aan toegevoegd is. Spoel de peulvruchten eventueel af om wat van het zout kwijt te raken. Sommige peulvruchten zijn ook vers verkrijgbaar. Hiervoor geldt het advies om ze 6 tot 8 minuten te koken voordat je ze eet. Ook verse peulvruchten die we tot de groente rekenen, zoals peultjes, tuinbonen en sperziebonen, kun je niet rauw eten.

Ovenschotel van bonen, kip, tomaatjes en broccoli

Voor 4 personen

Bron: Allerhande

IngrediŽnten:

  • 500 gr. broccoli
  • 400 gr. kipdijfilet
  • 800 gr. kidneybonen in blik
  • 1 el. Kerriepoeder
  • 2 el olie
  • 250 gr. cherrytomaten
  • 85 gr. veldsla

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de broccoli in kleine roosjes, schil de stronk en snijd in stukjes. Snijd de kip in stukjes van ca. 2 cm. Doe de bonen in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Meng de broccoli, kip, bonen, kerrie, olie, peper en eventueel zout en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 20 min. in het midden van de oven. Halveer ondertussen de tomaten. Neem de bakplaat uit de oven, schep de groenten om en verdeel de tomaten erover. Rooster nog 10 min. in het midden van de oven. Schep om met de veldsla en serveer.

Je kunt mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl of kijk op facebook: Jeltje Pool en Praktijkgewichtig (like deze pagina op facebook dan blijf je op de hoogte). Voor het cursus-workshop-aanbod kijk op facebook of hier de website.

Een gezonde groet Jeltje Pool

Ik maak gebruik van cookies zodat ik u een optimale website kan leveren. Meer informatie