Praktijk Gewichtig | +31 (0)6 123 55 243 | info@praktijkgewichtig.nl

Juni 2021

Etiket lezen

Het Etiket vergelijken om gezonder te eten. Waar moet je op letten! Op elke verpakking staat de ingrediëntenlijst. Zo kun je zien wat er allemaal in een product zit. Vaak zie je aan de voorkant van een verpakking allemaal mooie kreten, zoals met ‘veel vezels’, ‘zonder vet’ en ‘zonder suiker’. Je kunt beter de achterkant bekijken daar vind je het etiket. Als er suikers zijn toegevoegd, moet de fabrikant dit vermelden. Aan suiker worden verschillende benamingen gegeven.

Herken jij of er suiker is toegevoegd in jouw kant en klare sauzen, toetjes of ontbijtgranen? Staat die stof als één van de eerste ingrediënten genoemd? Dan is de kans groot dat het product veel toegevoegde suiker bevat. Staat er op een product ‘bevat van nature aanwezige suikers’ of ‘zonder toegevoegde suikers’, dan is er geen suiker toegevoegd. Het lijkt dan een gezonde keuze, maar er kan bijvoorbeeld een zoetstof toegevoegd zijn, zoals aspertaam. Nadeel hiervan is dat je je lichaam voor de gek houdt door de mier zoete smaak, daardoor blijft je lichaam verlangen naar zoet. Vanaf december 2016 mag er ook geen natrium vermeld worden maar zout. Wil je gezonder eten dan moet je de achterzijde bekijken.

Vaak staat het per 100 gram /100 ml aangegeven of per portie. Neem nu een pak vruchtenyoghurt, kijk bij de ingrediënten: het ingrediënt Yoghurt, hiervan zit het meeste in het pak en staat bovenaan. Zo moeten voedingsmiddelen waarin de zoetstof aspartaam is verwerkt als volgt worden gelabeld: 'Bevat aspartaam, een bron van fenylalanine; kan ongeschikt zijn voor zwangeren.' Ben je fan van vruchtenyoghurt, dan kun je het beste een kom yoghurt nemen en daar zelf fruit van blauwe bes, framboos of aardbei of ander fruit aan toe voegen.

Recept-idee van PuurGezond: Groente bij de BBQ

Allerlei soorten groenten kun je hiervoor gebruiken, snij het in grove stukken, besprenkel wat olie en zet de mand op de BBQ.

Je kunt mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl of kijk op www.praktijkgewichtig.nl Op facebook: Jeltje Pool en Praktijkgewichtig (like deze pagina op facebook dan blijf je op de hoogte)

Een gezonde groet Jeltje Pool

Ik maak gebruik van cookies zodat ik u een optimale website kan leveren. Meer informatie