Praktijk Gewichtig | +31 (0)6 123 55 243 | info@praktijkgewichtig.nl

Januari 2022

EetGezond met Jeltje januari

Goede voornemens voor 2022?

Volgens mij zijn we allemaal gelijk wat betreft de goede voornemens. Van bijvoorbeeld roken weten we dat het ongezond is, maar doen het toch! Teveel alcohol drinken, is niet goed voor je lever en zijn het dikmakers dus ongezond. Of dat je een te hoge BMI hebt om wat voor reden dan ook, maar toch niet van al dat lekkers af kan blijven. Iedere maandag ga je met frisse moed aan de slag … ’s avonds na een dag hard werken plof je op de bank en denk je “die fles bier, glas wijn of zak chips” heb ik verdient. Jammer dat deze afvalpoging van korte duur was. Dat heet in dieet jargon “Het olifantenpad”. Je moet uit de sleur, wat houdt dat in zul je denken. Van kinds af aan heb je zaken geleerd of aangeleerd, zo ook met eten en drinken. Het is je misschien weleens opgevallen toen je vroeger als klein kind bij een vriend of vriendinnetje bleef eten, dat ze er soms andere eetgewoontes op nahielden.

Het eetpatroon in jouw gezin is aangeleerd, (ook de foute eetgewoontes) maar het is niet te laat om dit om te buigen naar een gezonder levensstijl. Want wees eerlijk die dikke buik kan je behoorlijk in de weg zitten bij het veters strikken of ben je na een korte inspanning al kortademig. Bewegen blijft belangrijk, of dat lopend of op de fiets naar het werk is, ommetje met de hond. Een half uurtje tot een uur per dag is voldoende. Bij het ouder worden is spierkracht behouden belangrijk en je hoeft daar niet voor naar de sportschool. Je kunt thuis met gewichtjes oefeningen gaan doen. Vind je het alleen doen moeilijk en weet je niet hoe en waar te beginnen? Groepsbegeleiding is dan wellicht iets voor jou waar je je niet voor hoeft te schamen. Werken aan een gezonder lichaam en zo gezonder oud te mogen worden is alleen maar bewonderingswaardig!

Winters stoofpotje met rijst (2 personen). Bron: Allerhande

Ingrediënten:

  • 3 el olijfolie
  • 175 g kipfilethaasjes
  • 1 rode ui
  • 2 takjes verse tijm
  • 200 g paddenstoelenmelange
  • 300 g knolselderij
  • 100 ml sherry medium dry
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 g zilvervliesrijst

Bereiding:

Verhit de olie in de wok en bak de kip in 2-3 min. rondom bruin. Snipper de ui. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Maak de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Schep de ui, knolselderij en tijm door de kip en bak ca. 3 min. mee. Roer de sherry en de paddenstoelen erdoor en laat nog ca. 5 min. zachtjes stoven. Voeg daarna de crème fraîche toe. Breng op smaak met peper en zout. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de rijst op de borden en schep de gestoofde kip ernaast.

Je kunt mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl.
Op facebook: Jeltje Pool en Praktijkgewichtig (like deze pagina op facebook dan blijf je op de hoogte)

Een gezonde groet,
Jeltje Pool

Ik maak gebruik van cookies zodat ik u een optimale website kan leveren. Meer informatie