Praktijk Gewichtig | +31 (0)6 123 55 243 | info@praktijkgewichtig.nl

Hieronder vindt u een greep uit mijn columns welke maandelijks te lezen zijn in De Marumer.

Eet gezond met Jeltje

 • Februari 2023

  Wat is het metabool syndroom? Het metabool Syndroom is een combinatie van vier veel voorkomende aandoeningen, te weten: hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol; verhoogde bloedsui...Wat is het metabool syndroom? Het metabool Syndroom is een combinatie van vier veel voorkomende aandoeningen, te weten: hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol; verhoogde bloedsuikerwaarden (diabetes 2) en overgewicht. Het metabool syndroom is geen ziekte op zich, maar wel een groep van risicofactoren. Deze risicofactoren apart zijn ongezond, maar wanneer deze in combinatie optreden, kunnen ze leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Veel mensen lijden ongemerkt aan deze symptomen. Wat is de oorzaak: Te grote porties eten, te veel snoepen en/of snacken, te veel frisdrank of alcohol, te weinig beweging, roken. Ziekten gerelateerd aan overgewicht zijn galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten, slaapapneu en bepaalde soorten kanker.

 • Januari 2023

  De beste wensen voor 2023. Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Januari is de maand van goede voornemens, geldt dat ook voor jou ! Wil je gezonder eten en meer bewegen. Wil je het roer omgooien naar een ...

 • December 2022

  December is een feestmaand met maar liefst 4 feestdagen. Hoe ga jij om met verleidingen van al dat lekkers in december. Het Sinterklaasfeest is geweest en nu krijgen we eerst de Kerstdagen. Heb je al een lekker menu op het oog? Kook je zelf, bestel je eten, of ga je uit eten. Let er wel op als je iets besteld, dat je dat tijdig doet. Gourmetten is ook altijd een gezellig samenzijn met familie en vrienden, zodat ieder zijn/haar eigen eten bereidt.

 • November 2022

  Voorbij is die mooie zomer en gaat naadloos over in de herfstperiode. Deze periode brengt mooie dagen, maar kan ook regenachtig en kouder zijn. Als de zon schijnt in de maanden september t/m april heeft deze te weinig zonkracht van 3 om vitamine D via de huid aan te maken, dat betekent dus dat je vitamine D3 uit een potje moet slikken. In voeding zit namelijk te weinig vitamine D. Een klein deel kun je halen uit vette vis, zoals zalm, haring en makreel. In eieren zit een klein beetje vitamine D en aan halvarine, margarine en bak-en braadproducten wordt vitamine A en D toegevoegd. Waarom is dit zo belangrijk? Je hebt dit nodig voor de opbouw, het behoud van botten, het gebit en immuunsysteem, maar ook voor de spieren. En het bevordert de opname van calcium. De dosering is 10 mcg per dag, voor ouderen vanaf 70 jaar is dat 20 mcg. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, dat betekent dat je deze het best inneemt tijdens het eten van een maaltijd waarin vet zit. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt met een schaaltje yoghurt. Maar zorg dat je dagelijks wel buiten komt, beweeg: dat komt je gezondheid ten goede.

 • Oktober 2022

  Bij het ouder worden neemt de spiermassa af, waarbij dat tussen je 50e en 70e zelfs zo’n dertig procent. Daar zit je niet op te wachten, maar je kunt er zelfs iets aan doen om het proces te vertragen. Je hebt gemiddeld 0.83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Door je voedingspatroon hierop aan te passen en enige krachttraining te doen heb je al heel wat gewonnen. Nadelen van te weinig eiwit-iname zijn: spierafname, vochtophopingen, zoals oedeem, verstoorde wondgenezing etc.

 • September 2022

  Mooi was de zomer …. We hebben allemaal kunnen genieten van een prachtige zomer. Of je nu thuis, op de camping, hotel, vakantiehuis was, in binnen of buitenland, we hadden niet te klagen wat het weer betreft. Het was soms zelfs heet. Maar nu is het tijd om te werken, sporten en natuurlijk gezond eten. In de vakantie laat je meestal de touwtjes iets vieren en eet je makkelijk, maar niet altijd even gezond. Als je iets wilt veranderen aan je eetpatroon, dan vraagt dat om een gedragsverandering. Wil je een ander resultaat. Dan zal je andere keuzes moeten maken. Het is belangrijk dat je bewust wordt wat je nu doet en wat niet werkt op weg naar je doel.

 • Augustus 2022

  EET JIJ GEZOND ! We hebben ons tientallen jaren wijs laten maken dat vetten ongezond zijn. Als er maar 0 % vet vermeld staat op een verpakking dan stoppen we dat graag in onze winkelkar. Maar zijn...

 • Juli 2022

  Vakantietijd! Sommige mensen zijn niet zo tijdsgebonden wat betreft vakantie vieren, terwijl een ander moet wachten tot de schoolvakantie. Je gaat voor een rustige vakantie of het ontdekken van andere culturen. Vooral in de vakantietijd kun je heerlijk eten, maar pas op voor de extra kilo's die je dat kan oplopen en mee naar huis neemt. Het blijft altijd een uitdaging met biertjes of wijntjes in de zon. Om daarin een balans te vinden is het belangrijk om met jezelf een afspraak te maken.

 • Juni 2022

  Peulvruchten “je houdt ervan of niet”. Wat zijn peulvruchten? Je hebt bruine, witte, zwarte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Door wekelijks een keertje peulvruchten te eten verlaag je je LDL-cholesterol op een natuurlijke en verantwoordelijke manier en houd je je bloedvaten gezond. Peulvruchten bevatten ook veel eiwitten, vezels, en ijzer en zijn ook prima te gebruiken als vleesvervanger. Misschien ben je het gewend om bij peulvruchten vlees of spekjes te eten maar dat is dubbelop en van te veel kan je problemen krijgen en of zelfs aankomen in gewicht. Ook sperziebonen, snijbonen, kousenband, doperwten en peultjes behoren tot de peulvruchten, maar ze worden gerekend tot de groenten. Datzelfde geldt voor pinda’s dat zijn eigenlijk noten.

 • Mei 2022

  Karine Hoenderdos diëtiste van PuurGezond schrijft: Artsen luiden de noodklok want onze levers wordt vetter en vetter. Hoe je een vette lever krijgt komt door wat we eten, door te weinig bewegen, veel alcohol drinken en vaker overgewicht hebben… Kortom “door onze leefstijl”. Wat voor werking heeft de lever voor je lichaam? De lever heeft een centrale rol in de stofwisseling en helpt om schadelijke stoffen af te ......

 • April 2022

  Het is weer lente en de zon laat zich regelmatig zien maar wordt ook feller. Bij een zonkracht van 3 (zie site RIVM) maakt de zon weer vitamine D aan via de huid. Ook is het weer tijd voor zomerkleding. Kleurrijke kleding, korte mouwen en misschien al wel de korte broek tevoorschijn halen is binnenkort weer mogelijk. Het kan wel zijn dat je nog niet in het lichaam zit die je wilt en hier en daar nog een vetrolletje voelt. Die zijn met je zomerkleding niet meer te bedekken en daarom wil je het teveel aan gewicht kwijt, graag heel snel!

 • Maart 2022

  Ontbijt met overnight oats. Je wilt nog steeds afvallen, maar het lukt je steeds weer niet. Wat gaat er fout! Gooi je te rigoureus het roer om met een dieet waar je heel veel voeding niet meer m...Klik op de foto hiernaast en lees verder!

 • Februari 2022

  Lipoedeem, wat is dat precies. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit, zwangerschap of menopauze. De vetophoping gaat meestal gepaard met vochtophoping, waardoor je zware pijnlijke benen en snel blauwe plekken hebt.

 • Januari 2022

  Volgens mij zijn we allemaal gelijk wat betreft de goede voornemens. Van bijvoorbeeld roken weten we dat het ongezond is, maar doen het toch! Teveel alcohol drinken, is niet goed voor je lever en zijn het dikmakers dus ongezond. Of dat je een te hoge BMI hebt om wat voor reden dan ook, maar toch niet van al dat lekkers af kan blijven. Iedere maandag ga je met frisse moed aan de slag … ’s avonds na een dag hard werken plof je op de bank en denk je “die fles bier, glas wijn of zak chips” heb ik verdient. Jammer dat deze afvalpoging van korte duur was. Dat heet in dieet jargon “Het olifantenpad”. Je moet uit de sleur, wat houdt dat in zul je denken. Van kinds af aan heb je zaken geleerd of aangeleerd, zo ook met eten en drinken. Het is je misschien weleens opgevallen toen je vroeger als klein kind bij een vriend of vriendinnetje bleef eten, dat ze er soms andere eetgewoontes op nahielden.

 • December 2021

  De eet lekker decembermaand. Het lekker snoepen begon al in november toen de Sint aankwam in Nederland. De tijd van pepernoten en chocoladeletters ligt weer achter ons, en we gaan nu naar de Kerst. De vraag is: Wat eten we met de Kerst! We zitten nog middenin de Corona-tijd. Waarschijnlijk zit lekker uit eten er met de komende Kerst niet in. Veel restaurants en supers/slagerijen bieden maaltijden aan, zodat je deze alleen nog maar in de oven hoeft op te warmen, bestel dus tijdig. Je kunt ook gaan gourmetten, is voor de gastvrouw wel zo gemakkelijk.

 • November 2021

  Op de maandagochtend denk je, ik ga er weer voor! Dat kan je gebeuren na een weekend met verjaardag of feestje, waarbij de drankjes en hapjes rijkelijk aanwezig waren. Je schrikt naderhand van het getal op de weegschaal. Heb jij ook zo’n haat-liefde verhouding met de weegschaal? Het heeft een hele inbreuk op jouw privacy. Tenminste als je op zo’n weegschaal stapt waar een weegbriefje uitkomt en je het ook nog eens meekrijgt naar huis. Mag ik dan niet eens uit de band springen denk je, jazeker mag dat, als je maar niet in de neerwaartse spiraal terecht komt. Wees eerlijk naar jezelf, jij bepaalt, maakt de keuze, wil jij je de baas zijn over je eetgedrag, kom in actie.

 • Oktober 2021

  De herfst heeft zijn intocht gedaan. Soms is het regenachtig en soms laat de zon zich ook nog zien, de zonkracht zit nu onder de 3 en dat betekent dat je geen vitamine D meer opneemt via de zon, maar je kunt ook niet meer verbranden door de zon. Uit voeding kun je een klein beetje Vitamine D halen door bijvoorbeeld het eten van vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Ook eieren bevatten vitamine D en aan halvarine/margarine en bak-en braadproducten wordt vitamine D toegevoegd.

 • September 2021

  Wat je al niet hoort zo in de wandelgangen over eten, diëten etc. Zoals jullie misschien wel weten werken dieten niet op de lange termijn en is het moeilijk vol te houden. Diëten zijn voor mensen met een ziekte die bepaalde voedingsmiddelen moeten laten staan. Maar als je wilt afvallen dan moet je gewoon gezonder en bewuster eten. Wist je dat een gezond eetpatroon je heel veel oplevert, wat te denken van een gezond lijf.

 • Augustus 2021

  De zomervakantie nadert zijn einde maar je wilt natuurlijk wel dat fijne ontspannen vakantiegevoel langer vasthouden. Heb je tijdens de vakantie te veel verkeerde voeding en drankjes gehad, dan kan het zijn dat je lichaam is gaan verzuren. Bij een te lage Ph waarde raakt het lichaam verzuurd, worden enzymatische processen verstoord en kun je bijvoorbeeld last krijgen van artritis, ontstekingen en allerlei ouderdomskwaaltjes. De zuurgraad kun je makkelijk met een urinetest meten. Hoe belangrijk is magnesium voor je lichaam? De huid is bepalend voor onze vochthuishouding, regelt de temperatuur, is belangrijk bij de aanmaak van energie en vitamine D.

 • Juli 2021

  Nog even geduld en het is weer vakantietijd. Voor diegenen die al bezig zijn met een gezondere leefstijl en al zijn afgevallen mag je jezelf ook wel eens belonen. Hier enkele tips voor op vakantie: Ga je kamperen of in een vakantiehuisje dan kan je zelf de regie houden over wat je gaat eten. Dat geldt trouwens ook voor een all-inclusive vakantie in hotel of resort. Meestal heb je dan een ontbijt- en avond-buffet. Het verraderlijke hiervan is dat je graag overal wat van wilt proeven (je bent er nou toch). Maar om nu alle teugels te laten vieren terwijl je al zo goed op weg bent, is niet verstandig en maak daarom bewuste keuzes. et een gezondere leefstijl en al zijn afgevallen mag je jezelf ook wel eens belonen. Klik op de foto om verder te lezen...

 • Juni 2021

  Het Etiket vergelijken om gezonder te eten. Waar moet je op letten! Op elke verpakking staat de ingrediëntenlijst. Zo kun je zien wat er allemaal in een product zit. Vaak zie je aan de voorkant van een verpakking allemaal mooie kreten, zoals met ‘veel vezels’, ‘zonder vet’ en ‘zonder suiker’. Je kunt beter de achterkant bekijken daar vind je het etiket. Als er suikers zijn toegevoegd, moet de fabrikant dit vermelden. Aan suiker worden verschillende benamingen gegeven.

 • Mei 2021

  Wilskracht. Je hoort vaak, dat het mensen met overgewicht ontbreekt aan wilskracht. Maar is dat wel zo. Als je wilt afvallen moet je er wel achter staan, dat is een eerste vereiste. Maar ook kunnen er andere oorzaken zijn waardoor iemand aankomt, dan alleen maar door een verkeerd voedingspatroon of snaaigedrag. Oorzaken kunnen zijn: hormonen uit balans, slaaptekort, gestrest zijn, gezondheidsklachten hebben, medicijngebruik, nachtdiensten draaien.

 • April 2021

  Wisselwerking. De wisselwerking van medicatie en vitamines en mineralen. Heb jij je weleens afgevraagd wat gebruik van medicatie met de opname van vitamines en mineralen in jouw lichaam doet. En d...

 • Maart 2021

  De dagen worden weer langer en in het weekend van 4 en 5 April is het Pasen. Dat staat meestal in het teken van lekker eten terwijl je graag met je familie mee wilt doen en niet ongezellig wil zijn...De dagen worden weer langer en in het weekend van 4 en 5 April is het Pasen. Dat staat meestal in het teken van lekker eten terwijl je graag met je familie mee wilt doen en niet ongezellig wil zijn nu je aan het afvallen bent en steeds nee moet zeggen.

 • Februari 2021

  En dan is het alweer maandag . Hoor je het jezelf zeggen? "Maandag ga ik op dieet . Was je dit al vaker van plan, maar je motivatie ontbrak? Weet je wat het met diëten is? Je mag zoveel voedingsmi... Klik op het plaatje hiernaast en lees verder ...

 • Januari 2021

  Goede voornemens, afvallen staat bij velen bovenaan. Het Covid-19 virus had ons in 2020 aardig in zijn greep en dat zal voor 2021 niet anders zijn. Door meer thuiswerken en kinderen thuis zijn we m...

 • December 2020

  Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar tussen Oud & Nieuw en Kerst. Hoe ga jij om met de verleidingen in de maand december. Je kunt vast wel inspiratie gebruiken voor relaxte Kerstdage...

 • November 2020

  Heb je ook met verbazing gekeken naar het RTL programma Obese, een groep mensen met extreem overgewicht werden 8 maanden begeleidt. De nadruk in het programma lag heel erg op sporten. Krachttrainin...

 • Oktober 2020

  Immuunsysteem. In de Herfst en komende winter moeten we zorgen voor een sterk immuunsysteem om virussen e.d. buiten de deur te houden. In de vorige Column ging het over vitamine D, terug te lezen o...

 • September 2020

  Het is September, de R zit weer in de maand. Gelukkig is het nog regelmatig mooi najaarsweer, hoewel de zonkracht wel afneemt. Wanneer de zon met een zonkracht van 3 of hoger op je huid schijnt ma...

 • Augustus 2020

  De bouwvak in het Noorden is weer verleden tijd en ook jouw vakantie zit er op of nadert zijn einde. Oei wat zit de broek strak, de knoop moet los, de riem een gaatje verder, net zoals bij Marco in...

 • Juli 2020

  Vakantietijd. Het zijn roerige tijden geweest met het Corona virus in het land. Dat gaf veel beperkingen zoals 1.5 meter afstand houden en dat blijft nog even zo! Er zijn wel veel verruimingen, zoa...

 • Juni 2020

  Bikini/zwembroek proof. Ben jij klaar voor de zomer en bikini/zwembroekproof ? Je ziet vast wel eens jonge vrouwen of mannen in de bladen voorbij komen in zwemkleding op het strand. We willen allem...

 • Mei 2020

  Het nieuws over het Coronavirus en de relatie met overgewicht roept angst op bij veel mensen. IC-artsen zien al langer dat zwaarlijvige pati nten oververtegenwoordigd zijn op de intensive cares. De...

 • April 2020

  Helaas. Door het Covid-19 virus (Coronavirus) is er geen april 2020 nummer van de Marumer uitgegeven en zodoende ook geen column van mij verschenen.

 • Maart 2020

  Is gezond eten duur? In steeds meer supermarkten kun je je boodschappen scannen, zodat je gelijk ziet wat het kost. De meeste supermarkten beginnen bij de groenten en fruit afdeling. Voordeel is da...

 • Februari 2020

  Voeding is het medicijn voor ons lichaam en je brein maakt daar ook deel vanuit. Het heeft goede voeding nodig om goed te kunnen functioneren. "Ons brein zit slim in elkaar omschrijft collega C...

 • Januari 2020

  De beste wensen voor 2020. Een nieuw jaar, een nieuwe start. Dat al je dromen en goede voornemens uit gaan komen. Wat zijn jou voornemens ? Afvallen, gezonder eten, stoppen met roken, minder alcoh...

Ik maak gebruik van cookies zodat ik u een optimale website kan leveren. Meer informatie