Praktijk Gewichtig | +31 (0)6 123 55 243 | info@praktijkgewichtig.nl

Februari 2022

EetGezond met Jeltje

Lipoedeem, wat is dat precies. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit, zwangerschap of menopauze. De vetophoping gaat meestal gepaard met vochtophoping, waardoor je zware pijnlijke benen en snel blauwe plekken hebt.

Voor de vochtophoping kunnen steunkousen een verlichting geven. Laat ze je aanmeten door de dermatoloog. De vetophoping zit meestal op de heupen, benen en armen. Er kan een verschil in kledingmaat ontstaan tussen boven en onderlichaam. Lipoedeem kan ook klachten geven zoals zware pijnlijke benen, conditieverlies door minder beweging, problemen met de doorbloeding. In beweging blijven is belangrijk, behoudt van spierkracht is belangrijk en natuurlijk een goed eetpatroon. Je moet de balans vinden tussen inname en verbruik van calorieën.

Op een kleine trampoline kun je iedere dag bouncen (rustig bewegen). Dan wordt het lymfesysteem aan het werk gezet en zo heb je minder last van ophoping van eiwitten. De elastieken veren mee en je lichaam krijgt geen “klappen” te verduren. Met 5 minuten per dag train je kracht, conditie, balans en het verminderd stress. Zwemmen is ook goed waar je je lichaam niet teveel bij belast. Doe je mee aan de workshop over lipoedeem. Wil je meer weten over de workshop en voelen hoe jij de mini trampoline ervaart, mail dan naar info@praktijkgewichtig.nl

Romige kip met broccoli prei en rijst (4 personen)

IngrediŽnten:

  • 300 gr. zilvervliesrijst
  • 1 el olie
  • 350 gr. kipfiletblokjes
  • 200 gr. zuivelspread
  • knoflook en kruiden
  • 100 ml warm water
  • 500 gr. broccoli
  • 2 preien

Bereidingswijze:

Kook de rijst, zie verpakking. Laat afgedekt staan tot gebruik. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en bak de kip 2 min. op hoog vuur. Voeg de zuivelspread en water toe en breng aan de kook. Laat 5 min. met de deksel op de pan op middelhoog vuur garen. Roer af en toe. Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes, schil de stronk en snijd in kleine stukjes. Was de prei en snijd in dunne halve ringen. Kook de broccoli 5 min. en voeg de laatste minuut de prei toe. Giet de broccoli en prei af en voeg samen met de rijst toe aan de saus en roer door. Breng op smaak met peper en eventueel zout en serveer.

Je kunt mij altijd bereiken via info@praktijkgewichtig.nl.
Op facebook: Jeltje Pool en Praktijkgewichtig (like deze pagina op facebook dan blijf je op de hoogte)

Een gezonde groet,
Jeltje Pool

Ik maak gebruik van cookies zodat ik u een optimale website kan leveren. Meer informatie